Mensenrechtendag derde graad

donderdag, 19 mei, 2022

Enige reflectie rond mensenrechten en verdraagzaamheid blijft helaas een noodzakelijkheid. In het kader van de mensenrechtendag trokken de leerlingen van het vijfde en zesde jaar dan ook naar Mechelen. Ze bezochten er onder andere Breendonk, dat voor de vijfdes gekoppeld werd aan een bezoek aan kazerne Dossin.

Een gids van Breendonk vertelde het ingrijpende verhaal van Jean (en diens vriend Noël) die beiden voor Waterschei-Thor speelden destijds (waar het huidige stadion van KRC Genk zich bevindt). Eind jaren 30 konden ze zich niet meer vinden in de maatregelen die werden uitgevoerd en dus besloten ze zich aan te sluiten bij het verzet. Dit leidde helaas tot hun arrestatie en Breendonk werd voor enkele jaren hun hel. Jean werd uiteindelijk nog gedeporteerd naar Dachau maar kon gelukkig overleven. In 2017 stierf hij op 98-jarige leeftijd na jaren vrijwillige inzet als gids bij het fort van Breendonk. De huidige gids voelt zich sindsdien geroepen om zijn heldhaftig verhaal levend te houden.

In kazerne Dossin vestigde de gids de aandacht op de aanloop naar de Shoah. Hij toonde aan hoe met spotprenten (vandaag in de vorm van ‘onschuldige’ memes) haat en onverdraagzaamheid aangewakkerd werden en hoe dit resulteerde in onmenselijke maatregelen. Belgen werden via de kazerne van Dossin meestal gedeporteerd naar Auschwitz, waarvan helaas geweten is wat dat voor de meesten betekenden.

Beide plaatsen deden hopelijk het besef groeien hoe fragiel een verdraagzame samenleving kan zijn en waartoe dit - in extreme omstandigheden - kan leiden. Ras, nationaliteit, geaardheid, levensbeschouwing,… Het mag nooit een reden zijn om ons superieur te voelen, laat staan om het recht op hun eigenheid te beperken.

“Those who cannot remember the past, are condemned to repeat it.” #Santanaya