Erasmus+ nieuws uit Noord-Macedonië #3

donderdag, 25 mei, 2023

Dag drie van het Erasmus+ project Digculture begon na een vroeg ontbijt met een busreis van enkele uren naar de stad Ohrid, dat gelegen is aan het gelijknamige meer in Noord-Macedonië. Ohrid is een stad met een rijke geschiedenis, adembenemende natuurlijke schoonheid en een overvloed aan culturele bezienswaardigheden. We  waren erg enthousiast om deze unieke bestemming te verkennen. Bij aankomst werden we meteen betoverd door het kleurenpalet van het Ohridmeer. Het water had een heldere, turquoise kleur en werd omringd door met groen bedekte bergen. Op de achtergrond van het meer prijkt Albanië als een platte bergketen.
We begonnen onze verkenningstocht in het oude stadsdeel van Ohrid, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat onder begeleiding van een boeiende gids. De geplaveide straatjes, historische gebouwen en charmante pleintjes ademden een sfeer van vervlogen tijden. We bezochten de imposante Sint-Janskerk, een van de bekendste bezienswaardigheden van Ohrid. In de geschiedenis van Ohrid is hierover een anekdote die teruggaat tot de 9e eeuw, toen de stad floreerde als een belangrijk cultureel en religieus centrum van het Byzantijnse Rijk. Deze anekdote draait om de bouw van de beroemde kerk van Sint-Jovan Kaneo, een iconisch architectonisch juweel dat hoog op een klif boven het Ohrid-meer ligt. Volgens de legende werd de kerk gebouwd door een eenvoudige visser genaamd Jovan. Op een dag, terwijl hij op het meer aan het vissen was, kreeg Jovan een vis aan de haak die zich hardnekkig verzette. Na een hevige worsteling slaagde hij erin de vis te vangen, maar tot zijn verbazing begon de vis te praten en smeekte hem om hem vrij te laten. De vis beloofde Jovan dat als hij hem vrijliet, hij hem een grote beloning zou geven. Vertrouwend op de woorden van de vis, liet Jovan hem terug in het water glijden. Vlak daarna verscheen er een lichtgevend kruis op het wateroppervlak, gevolgd door een stem uit de hemel die zei: "Jovan, bouw een kerk ter ere van mij op de plek waar je me hebt vrijgelaten." Onder de indruk van deze goddelijke openbaring begon Jovan meteen met de bouw van de kerk op de betreffende plek, bovenop de klif die uitkijkt over het betoverende Ohrid-meer. Met toewijding en hard werken voltooide hij de bouw van de kerk, die later bekend werd als de Sint-Jovan Kaneo-kerk.
Na het verkennen van het oude stadsdeel kregen we de gelegenheid om een boottocht te maken over het meer. Vanaf het water hadden we een panoramisch uitzicht op de stad en de omliggende natuur. We konden de beroemde kloosters van Sint-Naum, en Sint-Clement, een middeleeuwse Bulgaarse geestelijke schrijver en eerste aartsbisschop van Ohrid, aan de oevers van het meer zien liggen.
Wat dacht je van de beruchte meeuwen van Ohrid? Terwijl je langs het prachtige meer wandelt ontdek je hoeveel meeuwen er zijn. Ze lijken overal te zijn, krijsend en duikend naar stukjes brood die mensen in de lucht gooien. Maar pas op! Een onhandige toerist wordt opeens het doelwit van een groep meeuwen die besluiten om een ijsje te confisqueren. Of erger, ze bombarderen je met hun witte 'ontlasting'.
Ons bezoek aan Ohrid was een onvergetelijke ervaring. De combinatie van historische bezienswaardigheden, natuurlijke schoonheid en gastvrije sfeer maakte deze stad tot een ideale bestemming voor ons Digculture project.