Erasmus+ nieuws uit Noord-Macedonië #2

woensdag, 24 mei, 2023

Skopje: Een Moderne Klassieke Stad met Ambitie

De dag begon vandaag vol energie na een heerlijk ontbijt in het bruisende centrum van Skopje, de hoofdstad van Macedonië. Wanneer we denken aan steden vol met klassieke oudheid, komen namen als Rome en Athene snel naar voren. Maar verrassend genoeg is er een andere stad in het zuiden, met een rijke geschiedenis, die er fanatiek naar streeft om zich bij dat rijtje te voegen. En hoe! Skopje is bezig met een ambitieus project genaamd 'Skopje 2014', dat zowel het stadscentrum op zijn kop heeft gezet als nationale en internationale politieke spanningen heeft veroorzaakt.

De oorsprong van het project gaat, afgezien van de klassieke geschiedenis die teruggaat tot vóór de Griekse oudheid, terug naar 1963. Destijds werd de stad getroffen door een verwoestende aardbeving, waarbij meer dan driekwart van alle gebouwen werd vernietigd. Naast het leed van de 100.000 daklozen, resulteerde deze tragedie ook in het verlies van talloze historische elementen in het stadscentrum. In de daaropvolgende jaren werden deze elementen vervangen door gebouwen in de socialistische bouwstijl die destijds gebruikelijk was in voormalig Joegoslavië, waartoe Macedonië toen behoorde. Opmerkelijk genoeg staan veel van deze gebouwen, slechts 25 jaar na het uiteenvallen van Joegoslavië, nog steeds overeind.

Het hart van het 'Skopje 2014'-project is om de uitstraling van de stad te veranderen van een voormalige communistische stad naar een stad die doet denken aan de klassieke oudheid. Als bezoeker kan dit nogal kitscherig overkomen, maar het is duidelijk dat er een gedurfde visie achter zit. Het doel is om Skopje te transformeren in een moderne klassieke stad met een lange geschiedenis.

Tijdens ons bezoek aan Skopje was een bezoek aan het 'Museum van de Macedonische Strijd voor Staatsvorming en Onafhankelijkheid' ook zeer de moeite waard. Hier konden we kennismaken met de rijke geschiedenis en de inspanningen van het Macedonische volk om hun eigen staat te vormen en onafhankelijkheid te bereiken.

Na een uitgebreide lunch werden de deelnemers van het Erasmus-project op school uitgedaagd met een pittige quiz, waarbij het lot uiteindelijk de winnaar moest bepalen. Het was een spannend en levendig moment, waarbij iedereen zijn best deed om de prijs in de wacht te slepen.

Skopje blijft verrassen met zijn vastberadenheid om zichzelf op de kaart te zetten als een stad vol geschiedenis en culturele pracht. Of het nu gaat om het omstreden 'Skopje 2014'-project of het enthousiasme van de lokale bevolking, deze stad heeft duidelijk een unieke en levendige identiteit. Skopje is meer dan alleen een hoofdstad; het is een bestemming die nieuwsgierige reizigers uitnodigt om haar verleden te ontdekken en te genieten van haar levendige heden.

Wanneer je door de straten van Skopje loopt, word je omringd door architectonische juweeltjes die teruggrijpen naar vervlogen tijden. Statige gebouwen met klassieke zuilen, imposante standbeelden en fonteinen domineren het stadsbeeld. De geest van het oude Macedonië lijkt op te leven in elk detail, waardoor je je bijna in een andere tijd waant.

Toch heeft Skopje ook een eigentijdse sfeer. Moderne boetieks, hippe cafés en levendige markten floreren in de bruisende straten. Het contrast tussen oud en nieuw, klassiek en modern, creëert een fascinerende dynamiek die de stad haar unieke karakter geeft.

Terwijl we verder de stad verkennen, worden we geboeid door de verhalen en legendes die hier zijn ontstaan. Van Alexander de Grote tot Moeder Teresa, Skopje heeft een rijke geschiedenis van opmerkelijke figuren die zijn voortgekomen uit haar straten. Het is een plek waar grootsheid en inspiratie samenkomen.

Maar Skopje is meer dan alleen historie en architectuur. De gastvrije bevolking geven de stad een energieke en opwindende sfeer.

Het Erasmus-project heeft ons een glimp gegeven van de veerkracht en ambitie van de jonge generatie in Skopje. Ze zijn vastbesloten om hun stad te laten stralen en haar positie op de kaart te versterken. Hun enthousiasme en passie zijn aanstekelijk en inspirerend.

Na een dag vol ontdekkingen en ervaringen keren we voldaan terug naar ons hotel. Terwijl we de drukte van de stad achter ons laten, beseffen we dat Skopje een bestemming is die ons heeft verrast, uitgedaagd en betoverd. Het is een stad die vol trots haar geschiedenis omarmt en tegelijkertijd haar blik op de toekomst richt.